dinsdag 27 mei 2008
Vegetarisch
Nu zijn er ook nog grote groepen in India die zelfs de ongeboren kip niet gebruikt willen zien worden in hun eten. Dus in India kun je ook aan de verpakking zien of het `eggless’ is. Veel taarten en dergelijke zijn hier ook zonder eieren, wat volgens mij veel bakkers in Nederland tot wanhoop zou brengen. Dit alles als inleiding op een voorval vandaag.
Ik had namelijk stroopwafels in kleine verpakkingen bij me voor een groep collega’s waarmee ik training volg deze week. Een van de collega’s wist na 1 hap te melden dat er ei in was verwerkt. Nu had hij daar geen problemen, maar een van de andere collega’s hoefde het koekje niet meer. Hij zocht nog wel naar vermelding van ingredienten op de verpakking. Maar daar doen wij in Nederland voor kleine apart verpakte koekjes niet aan!
maandag 26 mei 2008
Junior Marshal
Onze aanwezigheid daarbij kwam door Carmen. Uiteraard niet vanwege een vlot doorlopen studie, maar in haar rol als Junior Marshal van Tara. Tara woont in ons gebouw op de 12-de verdieping, en zat met name vorig jaar bijna dagelijks met Carmen terug in de bus. En een aparte vorm van vriendschap ontstond tussen die twee die precies 11 jaar schelen, want ze hebben dezelfde geboorte dag. En toen bleek dat Tara iemand uit een van de lagere klassen mocht vragen om een rol te vervullen bij de ceremonie. Kwam de vraag of Carmen dat wilde doen via de moeder van tara als eerste bij ons terecht. Nou daar wilden wij graag aan meewerken. Dat betekende dat ik op vrijdag op school geweest ben om met Carmen de repetitie bij te wonen. Carmen was verreweg de jongste, maar omdat ze enerzijds goed oplet, en anderzijds vanwege Tara’s achternaam maakte dat ze als laatste aan de beurt was, viel de opdracht best mee. Het was grappig om te zien, hoe ze met elkaar een heel leuk team vormden. Tara als een grote zus voor Carmen en Carmen in een rol van assistent. Nu wil de traditie op ASB niet meer dan dat de Junior Marshal een bloemen krans omhangt bij de afstuderende bij de ceremonie van binnenkomen. Die gaat over het hoofd met traditioneel vierkant “afstudeerhoofddeksel“. Dat gebeurde op een gemarkeerde plek nadat er op afroep aan de hand van de ouders, in geval van Tara voor deze avond alleen haar moeder Pauline, en bij het spelen van de schoolband statig naar binnengemarcheerd was. Vooral in de techniek van het binnenmarcheren was Carmen een goede docente, door iedereen bij de repetitie op vrijdag te hebben bestudeerd. Carmen mocht na haar rol als Junior Marshal weer bij ons komen zitten, en voor haar was het daarna vrij saai. Voor ons was het een interessant voorland, want dit waren wel wereldburgers van 17 of 18 die iets in ontvangst namen. Een groot verschil met mezelf als ik terug denk aan mijn afscheid van het De Bruijne en wat ik droeg die avond. De hele ceremonie was goed en heel toepasselijk voor de familie-sfeer die er hangt op school. Hij duurde van 6 uur tot iets na 8-en. Daarna zijn we met Pauline iets gaan eten, Tara was de stad in met haar jaargenoten, en Carmen viel voordat het eten kwam op de bank van het restaurant in slaap.
zondag 25 mei 2008
Het verleden bewaard
Toen Mumbai nog Bombay was en de Raj hier nog heerste was het voor de oorspronkelijke Indiase bevolking niet altijd even makkelijk. Maar ook toen gold al, “als je geld hebt kun je alles kopen”. Dat blijkt wel uit het volgende verhaal.
‘Elk legendarische hotel behoeft een mythe. De Taj (Taj Mahal & towers; hotel in Mumbai) zou door een fout verkeerd om zijn gebouwd, met de achterkant naar de zee. De man zou daarom uit schaamte zelfmoord hebben gepleegd. Niet waar. De zelfmoord is wel waar, want de architect was ongelukkig. Maar toen de Taj werd gebouwd (1903), was men nog niet zo dol op de zee. Strandcultuur bestond niet. De rijke Jamshetji Tata, een Parsi, liet het hotel bouwen uit woede omdat hem de toegang werd geweigerd tot de chique hotels in de stad. De Engelse machthebbers hadden het niet zo op de Parsi’s en vreesden hun invloed.
In 1924 werd pal voor de deur van het hotel de Gateway of India neergezet, een triomfboog ter ere van het bezoek van de Britse koning George V. Sindsdien kan het uitzicht niet meer stuk. Het interieur in het originele deel is van een bijna onwerkelijke schoonheid. Vooral het houten trappenhuis, waarin trappen en balustrades over en weer kruisen, oogt magnifiek. Nog steeds is het hotel zeer geliefd bij hoge kasten en de nazaten van de Maharadja’s voor hun kleurrijke, dagen durende huwelijken.’
Aram en ik zijn hier recent een kopje gaan drinken. We hebben toen de lift naar de bovenste verdieping genomen en zijn het trappenhuis naar beneden gelopen. Ik heb veel foto’s gemaakt van dit zeer mooie (bijna enige in de stad) stukje cultuur. Hieronder een voorproefje van de ruim 50 foto’s.
zaterdag 24 mei 2008
Lift
donderdag 22 mei 2008
Helder
De zon brandt wel krachtig, nu de stralen niet gebroken worden door vervuilde lucht. Als we gaan zwemmen moeten we onszelf dan ook wel goed insmeren. Bij de kinderen hebben we die discipline zeker, maar zelf ben ik toch wel een paar maandagen iets roder naar het werk gegaan.
Nadeel van de zomer, zeker dit laatste stuk voor de moesson, is dat water schaarser wordt. Niet voor ons gebouw, want wij hebben watertanks die bijgevuld worden via water tankwagens. Het grootste deel van de stad is op rantsoen die hebben vaak niet meer dan 2 uur per dag water.
Met het tekort aan water wordt ook de electriciteit onbetrouwbaarder. De stroom vliegt er nu bijna elke dag even af. Opnieuw is ons gebouw goed voorzien met een diesel aggregaat, waardoor de stroom er snel weer is. Grappig (ten minste achteraf) is dat onze deurbel een apparaat is dat afgaat als de stroom er weer op komt. Meerdere malen heb ik hierdoor midden in de nacht een lege hal in gekeken!
zondag 18 mei 2008
Iedereen naar B/Mangelore
dinsdag 13 mei 2008
Werk in Uitvoering
Dat is een seizoensgebonden activiteit hier. Na de moesson is alles beschadigd, en het duurt een tijdje voordat de mensen van de wegen (wie dat ook precies mogen zijn) weer wakker worden en zich realiseren dat het volgend jaar beter moet. Dit resulteert in 2 dingen. Ten eerste in heftige activiteit vlak voor de moesson, want dan begint de tijd echt te dringen. In die periode zitten we nu, de moesson begint namelijk ergens in de eerste helft van juni. Ten tweede betekent dit een nieuwe ronde van uitproberen. Het heeft er alle schijn van dat de stad massaal ingezet heeft op bestraten met stenen dit jaar. van beton weet men al dat het werkt en sommige stukken zijn daar in een tijdsbestek van een half jaar van voorzien. Daarnaast is vorig jaar veel geasfalteerd (ook onze straat) maar dat spoelt weg en dat krijg je in een vochtige omgeving moeilijk gerepareerd. Met steengruis gaten vullen was het devies tijdens de moesson vorig jaar. Nu dus wordt heil verwacht van bestrating. Nu weet ik niet veel van tuinpaadjes aanleggen, maar wel dat er weer zand over heen moest na elk buitje regen. Dus mijns inziens zal er nog veel verzakken tijdens de regentijd, maar herstraten kan wellicht snel en plaatselijk gebeuren. De tijd zal het leren, in het ergste geval proberen ze hier volgend jaar gewoon iets nieuws.
maandag 12 mei 2008
Earth reflection
Dit is een stukje aardrijkskunde les waar Kirsten vandaag mee thuis kwam. Ze hebben een unit over licht. Het was voor haar een beetje moeilijk om dit allemaal in het Nederlands te doen, maar dat vinden wij niet zo gek, het is best moeilijk om iets dergelijks direct te vertalen.
zondag 11 mei 2008
Poolparty!
Terug naar het zwembad, want dat ligt rustig en ruim genoeg om de grotere opkomst dit jaar te herbergen. Carmen speelde met een klasgenootje, Kirsten eveneens en die ging daarbij zelfs voor het eerst echt zonder bandjes, of andere drijfelementen, zwemmen. Het bleek duidelijk belangrijk voor haar dat ze mee kan met haar klasgenootjes. En ik heb mij met Orla verder vermaakt in het bad. Op een naast gelegen grasveldje omcirkelt met palmen was net als vorig jaar de maaltijd opgebouwd uit: Heerlijke gebarbecuede maïskolven (eventueel met chilipoeder, zout en limoen ingesmeerd); pizza en zelf gebakken brownie. Dat laatste was vorig jaar een mango taart wist Kirsten ons nog te vertellen. Wederom geslaagd dus!
zaterdag 10 mei 2008
Pamper Hamper
Op vrijdag waren dus alle moeder aanwezig bij het klaslokaal van ECEC4, alle kindjes stonden in een halve cirkel en begonnen met het zingen van een liedje met de tekst zijnde: “I love my mom, my mom loves me. She gives me care and her love happily, it makes me sad when we’re apart, but she is always right here in my hart”. Dit op een melodramatische melodie en met gebarentaal gezongen. Echt weer hartverwarmend al die kleine jongens en meisje die je dan ook nog een mooi plantje met bloemen en een dikke knuffel komen geven.
donderdag 8 mei 2008
1 jaar
woensdag 7 mei 2008
Ruisdael
Toch zijn de luchten niet te vergelijken met de luchten die je in Nederland kunt tegenkomen of zoals Ruisdael ze zo mooi kon schilderen!
RUISDAEL, Jacob Isaacksz. van (Attributed to)
View Inland from the Coastal Dunes, c. 1670 Oil on canvas 52,7 x 66,7 cm
dinsdag 6 mei 2008
De kleermaker
Een bijdrage van Masjka (voordat iedereen zich Aram in borduursels voorsteld!)
maandag 5 mei 2008
WWWW Wiggle
Vanochtend in de auto op weg naar school zei ze dat het Nederlandse woord `vest’ hetzelfde is als het Engelse `fest’ alleen met een andere beginklank. Het woord `beginklank’ zegt ze natuurlijk niet ze deed VVVV en FFFF. Daar ben ik wel even op doorgegaan en aan de juffrouw op school hebben we verteld over fresh fish en verse vis. Toen de juffrouw het uit wilde spreken bleek prompt dat de Nederlandse uitspraak niet vanzelfsprekend is.
Eerlijkheid gebied te zeggen dat Kirsten naast haar voorliefde voor taal, in deze periode ook graag grijpt naar `zieligheid’ om dingen gedaan te krijgen. Een piepstemmetje en snelle tranen worden dagelijks ingezet om iets te verwerven. Bijvoorbeeld voor het zoveelste flesje WWWW Water.
zondag 4 mei 2008
Een volle dag!
Omdat de energie nog niet op lijkt gaan we Carmen ook nog de mogelijkheid geven een paar proeflessen Piano te genieten van dezelfde leraar als waar Masjka pianoles van heeft.
zaterdag 3 mei 2008
Bidet
Orla’s taal ontwikkeling is erg snel gegaan. Ze spreekt in 2 talen de basis woorden en geeft antwoord in de taal waarin de vraag gesteld wordt. Ze spreekt tegen Prescilla bijvoorbeeld alleen Engels. Orla leert door na te zeggen en ze kan alle klanken goed maken. Masjka is met name erg trots op de rollende R die ze kan maken. Ze maakt zinnen van 3 maximaal 4 woorden. Gisteren keken we een video terug van Kirsten na 2 jaar en ongeveer 4 maanden. Die sprak veel meer maar had haar stopwoordjes “itte” en “mije” er nog veel tussen zitten. Hoe meer opgewonden Kirsten was hoe meer stopwoordjes in een zin. Daar heeft Orla iets anders voor. Orla gebruikt haar handen om haar zinnen kracht bij te zetten op een heel Indiase manier. Wellicht hebben we het op foto om bij te voegen, maar het is een houding waarbij je de binnenkanten van je handen helemaal naar buiten draait. Met gestrekte vingers en de handen liefst ver van het lichaam.
Diezelfde handen van Orla worden deze dagen veel gewassen. Orla is gek op wassen en vooral bij het bidet in onze badkamer. Daar kan ze goed bij de kraan en dan commandeert ze “ZEEP!” en als het aan Orla ligt zou ze haar handen (of voeten) de hele dag door wassen. Een thuiskomst van een zus (die vanwege de hygiëne hier gelijk gesommeerd wordt tot handen wassen) is al een reden om een sprint te trekken naar het Bidet. Ook als we haar kwijt zijn is ze daar vaak te vinden.